Skip to main content

Afgelopen zondagochtend met mijn dochter op de GTS gestapt om samen de Betuwe rit te rijden. Eerst de wintervoering eruit ritsen, want de zon scheen volop. De rit naar Elst is al een mooie tocht langs IJssel en de uiterwaarden die op moment enigszins riekt door het gezakte water en achtergebleven slib, een beetje als het strand wanneer het eb is geworden. Via Baak, Steenderen, Doesburg, Duiven over de brug bij Westervoort langs het GelreDome richting het Wapen van Elst waar iedereen al aan de koffie zat omdat ik toch wat later ben dan ingeschat.

We vetrekken met vijftien man waarvan het grote deel op een GTS en tweetal 2takts: een bijzondere GL150 uit ’59 en Arjen op zijn glimmende P200. Rien heeft de route en Ton is ditmaal de hekkensluiter. Voor mij even wennen omdat ik meestal oriënteerde in de spiegel op 2 witte helmen en ze nu rijden met zwarte.

Via Dodewaard, Ochten en de Waal gaan we op naar de Linge. De veranderingen in het landschap van natuur naar fruitteelt , naar prachtige statige huizen en een uitzicht om jaloers op te worden. Het maakt voor mij dat dit altijd wel een bijzondere rit is omdat het landschap zo afwijkt van hoe het bij ons is. Echt lang om je heen kijken is niet verstandig, de dijkweggetjes hebben strakke bochten en de dorpen zijn rijkelijk voorzien van paaltjes.
We hebben inmiddels een flink eind gereden als mijn duo passagier in Tricht het bordje van fruitteelt bedrijf de Hoenderik spot. Fijn, want zoals Bennie later terecht opmerkte, sinds we met veel moderne scooters rijden zijn de ahum ‘pech’ pauze er ook bijna niet meer.

Bij de Hoenderik worden we warm ontvangen en staat een ruim lunchbuffet voor ons klaar en aan verse kersen en aardbeien is geen gebrek. Als we allen voldoende hebben gegeten maken we ons klaar voor het tweede deel van de rit. Via Buren over het Amsterdam-Rijnkanaal naar Eck en Wiel, daarna een flink stuk over de dijk van de Neder-Rijn richting Opheusden. Het eindpunt is weer het Wapen van Elst waar we nog even gezamenlijk wat drinken voordat een ieder zijn eigen weg weer kiest.

Leave a Reply